HİZMETLER
ONLINE İŞLEMLER

Toprak Mahsulleri Ofisi'nden “Ekmek İsrafının Önlenmesi” Konulu Kampanya

Duyurular
24 Mart 2013
Paylaş

Ekmek İsrafının çok fazla olduğu ülkemizde Toprak Mahsulleri Ofisi “Ekmek İsrafının Önlenmesi” konulu bir araştırma yapmıştır. Araştırmaya göre ülkemizde üretilen ekmeğin %5,9’u israf edilmektedir. Araştırma ekmek üretiminin günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet, ekmek tüketiminin günde 95 milyon, yılda 35 milyar adet, ekmek israfının günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adet, kişi başı günlük ekmek israfının 20 gram olduğu ortaya çıkmıştır.

İsraf nedeniyle yıllık ekonomik kaybımız 1,546 milyar TL’dir. Bu rakam, dünya birincisi olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz gelire eşdeğerdir. Bu kayıp, dünya ekonomisinde yükselişini sürdüren ülkemiz için ciddi bir kayıptır. Nitekim 1,5 milyar TL ile; Ülkenin 23 günlük ekmek ihtiyacı karşılanabilmekte, 460 bin öğrenciye her ay 280 TL burs verilebilmekte, 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt veya 16 derslikli okul yapılabilmektedir.

Araştırmada israfının ana nedeni olarak; ekmeğin ihtiyaçtan fazla alınması, fırınlarda ihtiyaçtan fazla üretim yapılması, ekmeğin uygun olmayan şartlarda muhafaza edilmesi, bayat ekmeğin değerlendirilme yöntemleri  hakkında bilgi sahibi olunmaması, yemekhanelerde tercih edilen rol ekmeğin üstü açık veya ambalajsız olarak sunulması gösterilmiştir.

Araştırmada, israfın önlenmesi bakımından;  yemekhanelerde ekmeğin ince dilimler halinde sunulması, fırınlarda ihtiyaçtan fazla ekmek üretiminin engellenmesi, ekmek üretiminde çalışanların eğitilmesi, ekmeğin doğru yöntemlerle muhafaza edilmesi, bayatlamış ekmeğin en uygun yöntemlerle değerlendirilmesi, hayvan beslenmesinde kullanılan ekmeğin de israf olduğu bilincinin toplumda yerleştirmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Kampanyanın amacı;

-  İsraf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturmak,

-  İsrafı, üretim ve tüketim aşamalarında önlemek,

-  Ekmeğin ihtiyaç kadar alınması ve doğru muhafazasını sağlamak,

-  Bayat ekmekli yemek tarifleriyle toplumu bilgilendirmek,

-  İsrafın önlenmesiyle ülke ekonomisine katkı sağlamak,

-  Hayvan beslemede kullanılan ekmeğin israf olduğuna dikkati çekmek,

-  Sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması amacıyla “tam buğday ekmeği” tüketilmesini de teşvik etmek,

-  Özde ekmeğin israfına, genelde ise tüm israfa vurgu yapmak.

 

Ekmek İsrafının Önlenmesi” Kampanyası Sunumu İçin Tıklayınız…

Ekmek İsrafının Önlenmesi” Tanıtım Broşürleri İçin Tıklayınız…

Ekmek İsrafının Önlenmesi” Kapsamında Bayat Ekmek Yemekleri İle İlgili Sunumu   

 

Kampanya İle İlgili Ayrıntılı Bilgi İçin Aşağıdaki Linki Tıklayabilirsiniz

http://www.ekmekisrafetme.com/